Bij de aanleg, bij het beheer en bij het onderhoud hebben de terreineigenaren hulp nodig van vrijwilligers. De overheid trekt zich terug, bezuinigt en stelt beperkt budget beschikbaar. Dat is een gegeven waar we rekening mee moeten houden.
Er wordt nog altijd hard gewerkt in de bossen op de heuvelrug en we kunnen je hulp dus goed gebruiken! Alle werkzaamheden worden gecoördineerd vanaf onze besloten Facebook pagina.
We hebben gekozen voor Facebook omdat de data, locaties en omstandigheden snel kunnen wijzigen. Via Facebook blijven de leden gemakkelijk en snel op de hoogte en kan iedereen zich met een druk op de knop aan of afmelden voor bepaalde werkzaamheden. Helaas is het voor ons praktisch niet uitvoerbaar buiten Facebook om te werken, maak dus een account aan of zoek iemand in je omgeving met een account.
km mountainbike route
Hoogtemeters
Mountainbikers per jaar
De routes zijn door de terreineigenaren aangelegd. Wij kunnen ze helpen bij het in standhouden. Vele handen maken licht werk en als iedereen z’n steentje bijdraagt, blijven de routes piekfijn in orde.
Mountainbikers die ‘naast’ éen van de routes wonen, het gebied op hun duimpje kennen en route-beheerder of segmentbeheerder willen worden. In de rol als beheerder fiets je regelmatig over ‘jouw’ route en stel je vast of de route in orde is en of er werk gedaan moet worden, dit alles onder regie van de terreineigenaar.
Voor elke route zoeken we bikers die willen helpen met onderhoud. Dat kan gaan om het vervangen van een paaltje, het aanbrengen van een routepijl, het aanharken van een uitgetrapte bocht, het dichtgooien van een plas. Onderhouddagen worden gepland door een beheerder. We proberen een vaste crew op te zetten.
Bij de aanleg van een nieuwe route of nieuw segment wordt eenmalig veel werk verzet. Je werkt met een groepje mensen samen met de kraanmachinist onder toezicht van de route-ontwerper. De kraanmachinist creëert de kale route. De werkploeg schoont de bodem op en werkt de begroeiing bij, zodat er daarna ingereden kan worden.