Mountainbikers en NATUUR een rare Combinatie? In eerste instantie zou je zeggen van wel maar bij nader inzien….
De Utrechtse heuvelrug is een druk gebied, het is het grootste aaneengesloten bosgebied dicht bij de randstad. Ontzettend veel mensen komen hier recreëren vanwege de schoonheid, toegankelijkheid, en uitdagingen van het gebied. Wandelaars komen graag voor de rust en de natuur maar ook omdat het makkelijk toegankelijk is. Paardrijders vanwege de mooie paden en prachtige natuur en mountainbikers komen hier graag vanwege de uitdagingen mogelijk gemaakt door de aanwezige hoogteverschillen, de mooie paden en jazeker; de natuur.
Veel mensen denken dat Mountainbikers alleen maar keihard door het bos willen crossen, en voor sommigen is dat natuurlijk ook zo. Maar in ieder geval voor ons, MTB Utrechtse Heuvelrug, is de natuur niet zo maar een decor waar we doorheen willen razen. Het is méér en eigenlijk is dat ook wat we willen:
MEER NATUUR!
Ondertussen zijn we daar ook al mee begonnen, HOE?
Een aantal jaar geleden is er voor gekozen om de recreatiestromen te gaan scheiden: iedereen zo veel mogelijk zijn eigen pad. Er kwam een vignet voor mountainbikers waarmee ze hun eigen paden konden en kunnen financieren. Uit het vignet wordt de aanleg, onderhoud en beheer van de paden gefinancierd. Bij de aanleg is telkens gekeken naar de scheiding en ecologische, landschap- en cultuurtechnische kant van de route. Soms betekende dit dat een route niet op de beoogde plek kon worden aangelegd of later werd omgelegd maar altijd in overleg met de terreineigenaren. Ondertussen is de aanleg van routes wat minder van toepassing, een groot gedeelte van de beoogde routes ligt er nu. Het onderhoud wordt grotendeels gedaan door zeer betrokken vrijwilligers. Er blijft geld over. En weet je wat we met dat geld willen…….? Juist:
MEER NATUUR!
Hieronder staan de projecten die MTB Utrechtse Heuvelrug heeft (mede)gefinancierd, gaat financieren of heeft uitgevoerd.
Natuur projecten
Op het landgoed Noordhout ligt een prachtig akkercomplex, waarin veel zeldzame akkerkruiden voorkomen. Geleidelijke overgangen tussen natuurakkers en bos zijn van groot belang voor vogels, dit zogenoemde struweel biedt broedplaatsen, terwijl de kruiden- en insectenrijke akkerranden de vogels van voedsel voorzien. Mede door onze bijdrage is er voor gezorgd dat dit struweel in 2020 kon worden aangeplant.
Zie ook dit facebookbericht en klik hier voor meer informatie over Noordhout
Samen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap sponsoren we twee schaapskuddes op de Utrechtse Heuvelrug.
Zie ook dit bericht in de Gelderlander
Bij de route Austerlitz is begin 2021 een dassentunnel onder de Traaijweg in Driebergen gerealiseerd, medegefinancierd uit het vignetgeld.
zie ook dit bericht van het nationaal park
Op 7 juni 2019 is de ‘Natuur zonder drempels route’ in het Leersumse Veld, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geopend. Met een aanzienlijk bedrag hebben we de aanleg van dit rolstoelpad medegefinancierd. Zo is het voor mindervaliden ook mogelijk dit mooie natuurgebied te bezoeken en te beleven.
Voor meer informatie verwijzen we naar de Blog van de boswachter
Tijdens de jaarlijkse trailawards, is de route Leersum gekozen tot de Natuurvriendelijkste route van 2017.
Jury oordeel: De aanleg van Leersum is natuurvriendelijk, zorgt voor goede zonering en voorkomt gevaarlijke situaties. De route is zo ingericht dat verstoring van flora en fauna wordt voorkomen, dus bijvoorbeeld aan de rand van gebieden, langs bestaande wegen, ontziet kwetsbare gebieden. De community gaat bewust om met de natuur en promoot de gedragscode (o.a. opruimen troep) en beschikt over goede bewegwijzering waarbij ‘wild’ fietsen wordt voorkomen